Tsjad er et merkelig land. Det har blitt referert til Afrikas døde hjerte, til Afrikas ingenting, og til «in the middle of nowhere», og har kun få turister. Det sies at de få som kommer er på vei til Niger eller Kamerun, og gjør bare en helt nødvendig stop-over i N’Djamena av ren nødvendighet, eller fordi de vil ha nedtegnet et ekstra land på lista si. Tsjad er nesten 4 ganger så stort som Norge i utstrekning, 128400 kvadratkilometer og har 10, 2 millioner innbyggere. Mange av disse kvadratkilometerne består for det meste av ørken, steinørken, sandørken og sahelbeltet som er i ferd med å bli ørken det også. men i det sørlige Tsjad er det hel anderledes. Da åpenbarer det seg et grønt og vakkert landskap.
Glem å leie bil i Tsjad. Veiene er stort sett ikke asfaltert, billeie er rådyrt og skulle det skje noe med bilen tro endelig ikke at en eller annen bilredningsfyr står parat til å hjelpe deg. Er det heldig er han hos deg om ett døgn, og da har du muligens enten tørstet i hjel, eller brent opp av den intenst varme solen man opplever i Tsjad store deler av året. En annen fare i Tsjad er det store antall soldater landet har satset på. Landet er i konflikt med Sudan, og har derfor utplassert en hel haug soldater langs hele den sudanske grensen. Disse er trent til å skyte, og den minste uregelmessighet kan få dem til å komme litt ut av lage. Det anbefales derfor å holde seg langt unna den delen av landet. Nei, man går ikke glipp av noe ved å skippe det grenseområdet.
Politiet er ikke alltid like forståelsesfulle mot utlendinger heller, og kan til tider virke en smule overfølsomme. Bestill derfor bil med sjåfør og guide fra hotellet dersom du ønsker å ta deg en tur utenfor N’Djamena. Det som er synd i Tsjad er at landet mister sakte men sikkert noe av det vakreste de har. Tsjadsjøen skrumper inn på grunn av at elvene som tilfører vann tappes langs veien til irrigasjon. Sahelbeltet forsvinner og blir etter hvert til mer og mer Saharaørken. En trist skjebne for Tsjad.
Tsjad har, til tross for et litt kjipt utgangspunkt for sin beliggenhet, mye å by på dersom man tar sjansen og gjør som noen backpackere, nemlig: The Chadian Challenge. Når backpackere møtes i N’Djamena er det vanlig sjargong å spørre hverandre om de har tatt The Chadian Challenge. Det betyr at du har vært i Chad i mer enn en dag i N’Djamena og utforsket mer av landet enn bare hovedstaden. De som velger å ta denne utfordringen angrer ikke på det.
På steder i verden dit turister sjelden finner veien er det alltid lettere å komme i kontakt med lokalbefolkningen enn på steder som er turistifiserte. Dette gjelder veldig sterkt i Tsjad. Folk kommer bort til deg på gata, de begynner å snakke med deg over alt, de inviterer på kaffe, og de de inviterer på middag. Dette er lett match hvis du vil spare penger på mat. Tsjadfolket er stolte mennesker fra forskjellige stammer, men alle snakker fransk. Kan du bare litt fransk er din lykke gjort! Folk der er utrolig kontaktsøkende. Det er dessverre for noen dårlig stilt med alkohol i Tsjad i og med at flertallet av befolkningen er muslimer. Alkohol er haram, og altså forbudt etter islamsk lov.
N'Djamena (نجامينا) er hovedstaden i Tsjad. Byen har 1 million innbyggere, og er i praksis landets eneste storby. Byen ligger vakkert til ved Tsjadsjøen og elven Chari. Har man lyst til å besøke nabolandet Kamerun, er grensepasseringen i nærheten av N’Djamenas sentrum. Da passerer man en bro, og vips der er man i Kamerun. Ikke så lurt for nordmenn hvis vi vil tilbake til Tsjad. Da blir det penger å betale for et nytt visum til Tsjad og en times venting til tider. N’Djamena har ikke så mange severdigheter å by på, rent bortsett fra nydelige båtturer, solnedganger og soloppganger på de vakre elvene Logone og Chari. N’Djamenas største severdighet er Nasjonalmuseet som gjennomgår historien fra begynnelse til i dag, hvor man kan lære om kunst, kultur og stammer.
I og med at N’Djamenas befolkning er muslimer, finnes det flere moskeer med interessant arkitektur man kan se nøyere på. Byen har også en gammel katedral. Shopping på byens markeder er alltid artig, og her er det pruting på hver lille ting. Det finnes ingen jernbane til eller fra byen, og flyplassen har kun en direkterute til Europa, nemlig Paris.
Det vakreste stedet i hele Tsjad er Zakouma National Park. Den befinner seg 800 kilometer sør for N’Djamena, i Tsjads tropiske område, der landskapet er grønt og vakkert, og står i en stor kontrast til ørken og steppelandskapet lengre nord i landet. Nasjonalparken ble grunnlagt I 1963, og har hatt stor suksess. Bøfler, elefanter, sjiraffer, løver, antiloper, mange typer aper og gorillaer, og ikke minst er det ekstremt mange fargesprakende fugler. Denne parken sies å være en av de beste i Sentralafrika, og det er jeg enig i. Man må unngå å planlegge besøk i parken mellom juni og oktober. Da er det regntid og man kommer ikke fram. For å komme til parken finnes i grunnen kun en mulighet. Det er å leie bil med sjåfør og guide. Turen til parken tar minst to døgn. Det vanlige stedet å overnatte på veien er i byen Mongo. Dersom man ønsker å overnatte i Zakouma finnes et bra hotell inne i selve parken, og det er ikke så verst dyrt heller.
Ouara er en by I Tsjads østlige deler og vari sin tid hovedstad i det mektige Ouaddairiket. Byen ble forlatt på grunn av tørke, men var en lekker by for sin tid. Byens ruiner er på UNESCOS World Heritage Site Tentative List. Er man interessert I den slags er denne landsbyen helt fantastisk. Tibestifjellene er en vulkansk fjellkjede der man finner en haug av prehistoriske hulemalerier. Virkelig et syn å se! Maleriene stammer fra år 4000 før Kristus, og viser kvinner, menn og dyr. Her får man se tegninger av dagliglivet slik det artet seg på den tiden. Fantastisk!
Comments