Hallo der ute - her er hjemmesiden min!

Wales/Cymru

Map of Wales

Wales ( Cymru) er en halvøy i det sør-vestlige Storbritannia. Wales har et areal på ca. 20 768 km² og en befolkning på ca. 3 millioner. Hovedstaden heter Cardiff Det walisiske språk, kymrisk er et keltisk språk som er nært beslektet med bretonsk.Det snakkes av 28 % av den walisiske befolkningen,   og de siste årene har trenden til å ønske å lære walisisk vært økende . Svært mange walisere anser at språk er nær knyttet til deres egen kulturarv, og det satses mange ressurser på en revitalisering av språket. Her finnes både walisiske TVkanaler og radiokanaler og mye litteratur blir utgikk på walisisk. Selvfølgelig er samtlige skilt langs veiene på walisisk og engelsk, men alltid walisisk først. Walisisk betegnes av det har enormt lange ord. Faktisk er et av verdens lengste stedsnavn i Wales, nemlig: Llanfairpwllgwyngyllgogerychwyrndrobwllllantysiliogogogoch og det betyr på plain English:  ‘St Mary’s church in the hollow of the white hazel near a rapid whirlpool and the  church of St Tysilio of the red cave'” Wales er nært knyttet til England, og det store flertallet i befolkningen ønsker at det skal forbli på den måten. Men det er også et ønske om en smule selvstyre og satsing på egen identitet.  UnderTony Blair stemte waliserne for et større selvstyre innenfor Storbritannia, en begrenset form for devolution. Det waliserne er mest opptatt av er sin kulturelle egenart, og det er det ingen engelskmenn som har noe problem med. Hver sommer arrangeres for eksempel musikk, dans og poesifestivaler der ofte walisisk språk står i fokus. Disse kalles eisteddfod. En slik festival er så avgjort verdt et besøk. Ja, selvfølgelig er det øl og deilig mat med i bildet.

Wales har over 400 slott, den største impresjonistkolleksjonen utenfor Paris og et landskap som gir mulighet for all slags aktivitet, så som vandreturer, sykling, golfspill og vannsport. Flere av slottene står på UNESCOS verdensarvliste og er så eventyrlige at man bør få med seg noen av dem. Flere tilbyr overnatting med frokost, og det er billigere enn man skulle tro. Snowdonia National Park er selvfølgelig en magnet på flere enn bare britene. Her kan man vandre i vakkert  landskap i dagevis og bare nyte. Snowdonia er den nest største nasjonalparken i Storbritannia, etter Lake Distrikt, og dekker 1300 kvadratkilometer av de vakreste og villeste områdene i Wales.Langs den rufsete kysten av Wales ligger  blant  andre badebyene Llanddudno og Tenby. Morsommere er det egentlig å lete etter mer øde strender og klipper. Kysten er full av dem.

Wales var en gang motoren i Storbritannias gruvedrift. Mange historier fa den tiden går på folkemunne om folk som døde etter noen års arbeid i gruvene om barnearbeid om folk som ble utnyttet på det groveste. Gruvedriften er nærmest fraværende i Wales i disse dager, men mange gruvebyer og gruver står fortsatt igjen som monumenter fra svunnen tid. Interessant å besøke en av dem for å kunne forestille seg det harde og ubarmhjertige livet for en familie som var avhengige av arbeid i gruvene.