Hallo der ute - her er hjemmesiden min!

Xanthi

Hvis man ønsker å se det ekte Hellas, det virkelig autentiske, og samtidig være garantert å ikke støte på mer enn et par backpackerturister, ja da skal man legge turen til Thrakia, og den mest greske byen av dem dem alle Xanthi. Kjente filosofer som Demokrit og Protagoras stammer fra denne byen.  Riktignok var byen på bulgarske hender en tre til fire ganger i løpet av de to verdenskrigene og mellomkrigstiden, men det har i grunnen bare styrket folkets identitet. De er rett og slett grekere på sin hals- Det eneste litt ugreske i Xanthi er den lille, men synlige tyrkiske minoriteten som ble værende igjen etter den gresk -tyrkiske krig da landene byttet greker rmot tyrker og vice-versa. Tyrkisk-grekerne trives i Xanthi. De vil i hvert fall ikke flytte til Tyrkia. De fleste av dem har ikke en gang vært i Tyrkia.

Langt østover på Hellas’ fastland ligger Xanthi

Den vakre og steinete Kosynthoeleven preger byen. Det samme gjør oliventrær spredt rundt om kring. Til tross for kriger og okkupasjoner er nok deportasjonen av byen samtlige jøder i 1943 det xanthierne husker med gru. Den bulgarske okkupasjonsmakten samlet dem på markedet og fikk hver eneste en deportert til Treblinka. Ingen av dem vendte tilbake til Xanthi. Befolkningen er fortsatt ikke veldig begeistret for sine nordlige naboer.

 

Den beste måten å oppleve Xanthi på er å gå gatelangs. Rett og slett. Ta en gresk kaffe på en cafe, en gresk rett på en av de mange fine tavernaer som preger byen, eller ta noen runder ouzu på et av byens ouzerier. Ja, de heter faktisk det. Xanthis gourmetstolthet er desserter. De lager dem av mandler, loukomia, iskrem, ja og sjokoladepudding. En fin tid å besøke byen på er når det er karneval. Det feires flere dager til ende, og foregår i februar – mars.