Hallo der ute - her er hjemmesiden min!

St.Petersburg

Byen med de mange navnebytter og byen med det enorme utbud av kunst og kultur som man ikke finner noe annet sted, i hvert fall ikke nord for Alpene. Tidligere ble byen kalt Petrograd (Петрогра́д, 1914–1924) og Leningrad (Ленингра́д, 1924–1991). Petrogrtad ble grunnlagt av Peter den Store i 1702, og var hovedstad i Russland fram til 1918, etter den russiske revolusjonen. Byens innbyggertall er intet mindre enn 4,6 millioner. Regner man med forsteder kommer man raskt opp i 6,5 millioner innbyggere.

Det sies at St. Petersburg er Russlands mest europeiske by. St. Petersburgs historiske senter er oppført på UNESCOS verdensarvliste. Byen har vært Russlands politiske og kulturelle knutepunkt i 200 år, og i Russland kalles den iblant «den nordlige hovedstad» (северная столица, severnaja stolitsa).

images (44)

Byen er full av kulturelle opplevelser, så det er man kulturelt og en smule historieinteressert er dette et reisemål som er midt i blinken. For late dager og avslapning derimot, er ikke St. Petersburg noe å stå etter.

Somrene kan bli ovnsvarme, mens høst, vår og vinter er bikkjekaldt, både ute og inne i de storslagne museene og varehusene. Jeg ville velge september eller mai for et besøk i St. Petersburg.

Av must-sees i denne byen er selvfølgelig Tsarens vinterpalass topp prioritert. Artig å se hvordan de veltet seg i luksus, og ikke minst må man se Eremitasjen, den statlige utstillingen som dekker flere kvadratmeter enn hele Fyrstedømmet Monacos samlede areal. Den enorme eremitasjesamlingen strekker seg over seks bygninger, hvorav Vinterpalasset  er den mest kjente.

Kunstsamlingen inneholder blant mye annet arbeider av Michelangelo, Leonardo da Vinci, Rubens, Monet, Rembrandt, Van Dijk, Rodin, Renoir, Manet, Gauguin, van Gogh Picasso og Matisse. De russiske kronjuvelene er også utstilt her.

images (45)

Ta en båttur på elven Neva og gjør sightseeing av byen derfra. Det finnes over 100 broer, noen av dem svært vakre, andre med tydelig kommunisttidspreg. Byen er full av museermusikk, kunst, historie. I tillegg en haug av kirker, men et must-see her er Kazankatedralen – den er altså superflott. Sjekk utsmykningen av metro-togstasjonen, ta kaffepauser langs Nevskij Prospekt, 6 km. med handlegate og mye spennende, men også mye vestlig sossebutikker. De kan man like godt droppe. Drikk te – de er veldig gode på det – god og varm og sterk.  I Nevski Prospekts sidegater ligger reatauranter fra det tidligere Sovjetunionens frigitte replubikker. En av de gorgiske er absolutt å anbefale. De har god vin og god mat. Den russiske maten er vel rimelig lavkarbo med mye fett og smør. Den beste maten er borsjtsj-supppensom er laget av rødbeter og gode krydder. Fantastisk god på kalde dager.