Hallo der ute - her er hjemmesiden min!

Soknedal

I serien steder man kun gjør et uhyre kort stopp, vil jeg gjerne få presentere Soknedal i Sør Trøndelag. Hver gang jeg kommer til Soknedal føler jeg med som om verden er i ferd med å lukke seg igjen. Her er det trangt så det holder. En sving på E6en over ei bru som må ha blitt bygd mange år før Ålesund brant, et par fjellgårder oppover de bratte dalsidene – og så kommer Soknedal sentrum. Huttetu. To butikker, en bensinstasjon, et skilt til den nedlagte jernbanestasjonen. Det var vel det. Ja, og så smalt og trangt.

Jeg holdt nesten på å glemme hovedattraksjonen; De har nemlig et kult bakeri og konditori. Jepp, helt sant, og de har Norges beste boller. Etter noen timers kjøretur fra Trondheim, eller enda flere timers kjøretur fra Oslo er Soknedal stedet du stopper for å kjøpe boller og kaffe, eller noe annet godt på bakeriet. Glem å forstå så mye av hva de sier. Med mindre du er trønder med et godt språkøre. Her er nemlig trønderdialekten blitt vridd og vrengt på til det nærmest uigjenkjennelige.

Soknedal var faktisk egen kommune fram til 1964, da den ble en del av Midtre Gauldal kommune. Det var sterk motstand i folket mot dette. I dag har tettstedet hele 282 innbyggere, så det er vel neppe noen stor sjanse for at kommunen gjenoppstår.

 

Ja, det var det, et lite stykke Norge. Dersom man er interessert i flere småsteder i samme målestokk er en tur gjennom Østerdalen på den sterkeste å anbefale.