Hallo der ute - her er hjemmesiden min!

Prunus Armeniaca – Aprikos

 

220px-Apricot_tree_flowers

Aprikoser er et veldig viktig symbol for Armenia. I følge latinen stammer aprikosen fra nettopp Armenia, med sitt navn prunus armeniaca. Aprikosen finnes som tema i mang en legende i armensk folkediktning. Den sies å ha vært hovedføden for de gamle gudene, og i dag kan den på mange måter sies å være hovedføden for mange armenere, både i hjemlandet og for diasporaen. Aprikosen finnes i arkitektur, litteratur og i armensk malerkunst, og det sies at det oransje i flagget er aprikos. Jerevans berømte filmfestival kalles også «The Golden Apricot». Aprikostreet har blitt feiret i armensk litteratur siden oldtiden, og det  armenske ord for aprikos (tsiran) ser ut til å være av ren  armensk opprinnelse og finnes i den armenske oversettelsen av Bibelen. Ifølge legenden, er aprikostreet det eneste treet som Noah  plantet i den nye jorda da flomvannet forsvant. Dette ble plantet i Araratdalen, ved foten av Araratfjellet.

220px-ArmenianStamps-407

Det sies at aprikosfruktene som dyrkes i den vakre Araratdalen er de frodigste, saftigste og mest smakfulle aprikoser man noen gang kommer til å spise. Aprikostrærne vokser ved foten av majestetiske Mt Ararat, som er formet som en pyramide, så sollyset reflekteres lett ned på avlingene.

images

Aprikoser dyrkes over hele Armenia, men siden antikken er de som dyrkes i Araratdalen kjent som kongen av aprikoser. Frukten sies å kunne  behandle 12 ulike helseplager.

På Expo 2010utstillingen  i Shanghai var det full oppslutning om den armenske standen. De besøkende fikk da mulighet til å oppholde seg i en aprikoshage med blomstrende aprikostrær mens de fikk høre på vakker musikk fra duduk. Duduk er Armenias nasjonalinstrument, et trefløyte laget av – ja riktig – aprikostreet.

duduk

 

Riktignok er det en del krangling mellom Armenia og nettopp Kina om hvor aprikosen egentlig kommer fra. Vi lar den krangelen bero inntil videre. Mest sannsynlig er den armensk, men kineserne har visst en del argumenter for at den opprinnelig kom fra Kina. I Garni og Jerevan er det nemlig funnet aprikoskjerner som er 6000 år gamle, og det beviser muligens at det var aprikoser i Armenia 2000 år før de første ble funnet i Kina.

images (2)

I dagens Armenia og blant diasporasarmenerne omsettes det tusenvis av kilo med aprikoser i året. Bare i Armenia finnes over femti varianter.  Ingen spiser så mye av den som nettopp disse menneskene.  Nesten hver eneste variant av armensk mat inneholder aprikos. Og den kan brukes til utrolig mye: gelé, syltetøy, marmelade, kompotter, lapskaus med lam eller kylling, en rekke desserter og ikke minst blir det vin og vodka.

last ned

Og en liten fun-fact til slutt: I San Joaquin Valley, California, har armenske innvandrere dyrket saftige aprikoser i snart hundre år. Dette er USAa største aprikosregion – og eies av armenere den dag i dag.