Hallo der ute - her er hjemmesiden min!

Oman

Oman er et ”glemt” reisemål for de fleste, og en rask analyse tilsier kanskje at vi har noen mentale ideer om Hva som kan vente oss i Oman, derfor  lar vi det være. Ja, det er et muslimsk land med en eneveldig Sultan. Og Sultantittelen går i arv. Sultanen styrer relativt uavhengig av politikere, men i Oman har han hatt gode rådgivere. Folket er stort sett fornøyd! Oman har sitt ansikt vendt mot Vesten, og er dermed opptatt av å stå fram som et liberalt land. I tillegg satses det på turisme, og det betyr at folk må føle seg trygge før de reiser, så dermed blir det viktig å behandle gjester på en god måte. Og det gjør omanerne. Å være turist her er faktisk helt uproblematisk. Det eneste man på passe litt på er at man ikke akkurat slenger seg ned toppløs på en offentlig strand, og at man ikke tasse rinn i en eller annen moske iført bar overkropp og shorts. En del av Omans strender tilhører strandhotellene, og der er det mulig på toppløsbading. Oman er litt mindre enn Norge i utstrekning, 310.000 kvadratkilometer stort, men innbyggertallet er på kun 2.6 millioner. En av disse millionene bor i hovedstaden Muskat. Omans kystlinje er enorm, noe sånt som 250 mil lang, mesteparten besatt av vakre strender. Riktignok er mye av Omans areal ørken, men det morsomme her er at det florerer av noe araberne kaller Wadis. En Wadis er grønne palmeoaser  dekket med gress og planter, og av og til vakre blomster. Palmetrærne bugner av dadler, så det er bare å forsyne seg. Mange av disse Wadis inneholder store vannbassenger, nærmest som små innsjøer. Her er det bare å kaste seg uti det varme vannet og kose seg. 

Oman er et typisk arabisk oljeland. Flertallet av befolkningen er muslimer, og i likhet med de andre oljerike landene på Den Arabiske Halvøy har de innført en haug av gjestearbeidere fra Pakistan, Bangladesh og Filippinene. Men, Oman har et problem, og det er at man regner med at oljen tar slutt i nær framtid. Myndighetene er nå på jakt etter nye inntektskilder, og må nå sørge for at så mange som mulig av egne innbyggere settes i arbeid. Det er derfor startet en omfattende omaniseringsprosess. Det vil si at en del yrker kun er forbeholdt folk med omansk statsborgerskap. Det satses på småindustri og turisme.  På grunn av Omans strategisk sårbare beliggenhet ved innløpet til Den Persiske Gulf har det gjennom århundrer blitt bygget en rekke forsvarsfort og utkikksposter langs kysten. Disse har en fantastisk flott arkitektur som er interessante å betrakte. Det samme gjelder de over 200 slottene som ligger spredt rundt om kring i landet.

Fort langs kysten

Oman er et Mekka for de shoppingglade. Her finnes varianter av alle mulige markeder og vestlige kjøpesentre. Det morsomste er soukhene. De finner man over alt i landet, og her selges alt man kunne ønske seg til alle tider på dagen. Den eldste soukhen finner man i Mutrah. Her er det massevis av små smug og her kan du gjøre et varp dersom du er interessert i gull, sølv, diamanter, tresløyd, krydder og mat. Muskat har en rekke vestlige kjøpesentre å velge mellom. Mutrah er Muscats gamleby, og du finner den en liten og billig taxitur utenfor sentrum.

Soukh

Jeg mener at dette er et must see. Det er en svært sjarmerende liten bydel. Dersom man velger å bo her er hotellprisene lave, og man kan lett reise rundt i Muskat og omegn med taxi. Omanerne kjøper seg ofte en bil og registrerer den som taxi, nettopp for å ha muligheten til ekstra inntekter. Derfor er det aldri taxikøer eller høye priser i Oman. Hovedattraksjonene i Mutrah er fiskemarkedet. Her kan man se alle mulige skapninger fra havet fra klokka 6.00 om morgenen. For meg som ikke tåler noe av den maten er dette stedet uvirkelig kvalmende med all fiskelukten, men det blir snart glemt når man ser alle menneskene og livet som foregår her en tidlig morgen.  Herfra er det også gode muligheter for båttur for å observere delfiner og

digre havskilpadder, eller dykke og snorkleturer. 

 Oman kan by på masse for sine besøkende i tillegg til shopping og verdens kanskje beste strender. Her tilbys skiløp og slalom i ørkenen, dykking, fjellklatring, surfing, seilekurs, oksekamper og ikke minst kamelkappløp. Musikkfestivalen Sohar, som holdes i oktober er et stort evenement og en stor fest for både de innfødte og turister fra hele verden. Virkelig et show man bør få med seg. Den pleier å ligge i høstferien for norske skoleelever. Kanskje noe å tenke på?  Salalah er også verdt et opphold på noen dager. Dette er Omans mest fruktbare område. Her er det som vanlig i Oman en haug av øde strender, men i motsetning til de mer golde områdene kan man nyte et enormt rikt fugleliv, natur og fruktplantasjer.  Utenfor Salalahs kyst er dykking eller snorkling et must. Her er virkelig korallrevene godt bevart. Faktisk de beste bevarte i verden er det mange som mener. Tiden er inne for å få med seg Oman nå. Her er det ingen stormannsgalskap som i Dubai, ingen Sharialover som i Saudi Arabia og ingen fylleturisme som på Kanariøyene. Oman er trygt. Dessuten er dette det eneste landet i verden som begynner med bokstaven O.  

Salalah Monsoon River