Hallo der ute - her er hjemmesiden min!

Luxembourg

Luxembourg ser ved første øyekast ikke særlig spennende ut. Arkitekturen er moderne, det er få historiske bygninger, og hovedstaden Luxembourg Ville er så striglet at man lengter til Arlon over den belgiske grensen for å oppleve litt mer autensitet og rufs. Men, Luxembourg er nå et spennende konsept og har en del å by på. Man må bare vite om mulighetene på forhånd. En uke i Luxembourg er mer enn nok for den gjennomsnittlige turist, et par dager holder også.

Luxembourg

Hovedstaden Luxembourg preges av landets bankingvirksomhet. Det er rent og pent, og folk stresser rundt ikledd sine dresser og businesskjoler. Man hører språk fra de fleste europeiske land. Det som fascinerer er luxembourgernes egne språkkunnskaper. I dette landet har de tre offisielle språk: Tysk, fransk og letzebuergesch. Det er i og for seg ingen bombe, men bomben kommer når man får vite at hver eneste luxembourger behersker alle tre språkene. Tidlig i skolegangen begynner undervisningen i matematikk på fransk, historietimene er på tysk, osv. Ved endt skolegang snakker samtlige tre språk flytende. Engelsk kommer i tillegg.

last ned (9)

Luxembourg Ville kan man lett se på en dag. Midt gjennom byen løper et slags dalsøkk, Petrussedalen. I fjellveggene er det hugget inn gamle romerske festningverk. De er godt vedlikeholdt. Nede i dalen er det grønt og fint, og det er kafeer, minigolf og andre aktiviteter. En hyggelig spasertur. Place d’ Armes er markedsplassen i sentrum Her finnes gode restauranter, puber og uteservering. Litt lenger opp ligger gågata. Den er som en hvilken som helst annen gågate i Europa. Limpertsberg, en busstur unna, er en stor plass der det ofte arrangeres tivoli, markeder, konserter.

Det beste Luxembourg har å by på finner man utenfor hovedstaden. Luxembourg ligger i Ardennene og har flotte turomårder, særlig norover i Landet. Clervaux er vel verdt et besøk, det samme SPAbyen Mondorf-les-Bains. Sårøver ved den franske grensen ligger Esch, en gammel stålproduksjonsby. Men den er utrolig hyggelig og idyllisk.  Skal man komme innpå den vanlige luxembourger er Esch stedet å besøke. Det går både buss og tog til de fleste byer og landsbyer i landet.

Luxembourgs absolutte nummer en hit er Remich, som ligger på den luxembourgiske siden av Moseldalen. Langs Mosel foregår hvitvinsproduksjon, og den luxembourgiske hvivinen kan så absolutt måle seg med den tyske. Her ligger vinranker plantet oppover slake dalsider, Mosel har besøk av vakre svaner, Remich er en eventyrby med fine små hus, kule brar og gode restauranter. Langs Mosels bredde er det gangvei og sykkelstier, og går man over broen er man i Tyskland. Det er mange muligheter for et båtcruise langs elven med servering av både mat og drikke.