Hallo der ute - her er hjemmesiden min!

Ljubljana

images (25)

Ljubljana er en av Europas aller minste hovedsteder, med kun 270.000 innbyggere. Den ligger vakkert til et fjell – og skoglandskap som preger hele Slovenia. Gjennom byen renner Ljubljanica.

Slovenia

Ljubljana er en ypperlig by bare å gå rundt i til fots. Det er ingen biltrafikk i sentrum av gamlebyen. Ljubljana er en ukjent liten vakring, som har så mye by på at det er en fryd. Merkelig at ikke flere har oppdaget den. I sentrum av Ljubljana ligger det meste av severdigheter innenfor få minutters gange. Trippelbroen, var én bro men ble for liten når det kom biltrafikk til byen. I stedet for å bytte den ut med en større, lagde man to mindre gangbroer på hver sin side. Så ble det  besluttet å fjerne all biltrafikk fra indre kjerne av byen. Dermed fikk byen en bred og vakker gangbro.

last ned (17)

Like ved Trippelbroen ligger byens hovedtorg. Ett minutts gange ned langs elva ligger Slakterbroen.  Her henger bilder og andre kunstverk på rekke og rad. Reytt og slett et utendørs galleri. På andre siden av broen ligger markedet, der man får de beste råvarene fra hele Slovenia, og der folk møter venner.

Man bør få med seg Ljubljana Castle der man får en 360 graders utsikt over byen. Man går dit ganske enkelt, men for den som ikke orker kan man ta kabelbanen opp. Ljubljana Castle har galleri, museum og kaffeservering. Aller best utsikt får man fra ett av tårnene. Da får du til og med øye på et par Alper. Restaurantbesøk er en rimelig affære i Ljubljana. I gatene på begge sider av elvene rundt Trippelbroen, ligger trivelige restauranter og barer på rekke og rad. Her er det bare å velg og vrake. Flere av dem bruker lokale råvarer og har gode kokker. Man får mye mat for en rimelig penge.

Rett utenfor sentrum ligger to severdigheter jeg mener man må få med seg. Den viktigste er Metelkova, som rett og slett er et skikkelig bohemsted. Her bor kunstnere, folk som kaller seg kunstnere, livsnytere og ja bohemer i skjønn forening. Du kan se kunst og grafitti over alt, og ønsker du en konsert får du den gratis i en av de mange okkuperte husene.

Med buss nummer 27 fra sentrum kommer man til Water City of Atlantis. På varme sommerdager er stedet forfriskende og deilig. Her kan du velge mellom 14 bassenger, varmebad, kuldebad, badstuer, sklier eller restaurant og bar. Her er det plettfritt og rent.