Hallo der ute - her er hjemmesiden min!

Great Barrier Reef

The Great Barrier Reef er en av verdens syv naturlige underverker  Det er over 3000 kilometer langt og arealet for hele underet er på 345.400 kvadratkilometer, eller noe sånt som hele Norges areal. Revet ligger mellom 15 og 150 kilometer fra fastlandet, og dekker nærmest hele Queenslands kyst fra Bundaberg og helt opp til tippen av Australia mot Papua Ny-Guinea.

blue-devil-damselfish-abudefduf-cyaneus-great-barrier-reef-A3H28M

Det sies at man kan se Den Kinesiske Muren fra verdensrommet. Det sies også at man kan se Belgia på grunn av opplyste motorveier. Sannheten er at i hvert fall at Great Barrier Reef er det eneste naturfenomenet man beviselig kan se fra verdensrommet. The Great Barrier Reef er klaget av  bittesmå koralldyr gjennom millioner av år. De er svært sårbare, og krisen er at med turisme i milliontall hvert år som medfører enorm slitasje på disse organismer fordi alle skal tråkke litt her og der, komme borti litt her og dere og ankere skal kastes fra båter, så vet man at det nærme seg krise for korallrevet. Unesco har erklært området som en del av verdensarven, og Queensland har bestemt at store deler av Great Barrier Reef skal være en nasjonalpark, og dermed fri for turisme og annen næring. Og det er bra!

great-barrier-reef-sky-7406899

Great Barrier Reef er et av verdens mest populære turistdestinasjon, og hvert år regner man med at 3 millioner turister er innom for å beundrede dette praktverket. De fleste av dem tar en organisert båttur ut til en del av revet og er med på snorkling, lunsj og bading i et svært begrenset område. Det finnes også en haug av operatører langs hele kysten som tar med dykkere og snorklere på lengre turer til mer øde områder og hvor man da virkelig får oppleve revet fra sin beste side, og får se enorm mange marine dyrearter i all sin fargeprakt. Til sammen 1200 forskjellige  operatører med 188 båter ordner med turismen i området. Turismen er bra for Australias økonomi. Disse turistene alene genererer tilsammen 3milliarder australske dollar.

green-turtle-great-barrier-reef-cairns-australia-24925698

Det ligger derfor resorter, hoteller og all mulig turistinfrastruktur  langs kysten av Queensland, men mye av den er konsentrert i områdene Cairns – Port Douglas og nordover. Det er enkelt og greit å organisere en tur til revet. Reisebyråer og turagenter ordner dette på dagen. Du bare møter opp på angitt sted, ofte er transport fra hoteller inkludert, og dermed er hele utflukten ordnet. Dykkerutstyr er selvfølgelig til leie, og for den som snorkler får man låne både dykkermaske, snorkel og svømmeføtter. Det er en fantastisk opplevelse, enten man velger en dag med en haug av andre turister, en dag på en båt med noen få eller noen dager på steder som Lady Elliot Island der man bor på hotell eller i telt og er med på organiserte dykke eller snorkleturer med noen få og får til og med litt tid for seg selv. Jeg anbefaler en helikoptertur på en halvtime når man først er der ute på revet. Da får du virkelig en opplevelse for livet. The Great Barrier Reef har så mange livsformer og et så enormt artsmangfold at ingen riktig vet hvor mye og hvor mange.

great-barrier-reef-clown-fish-nemo-15791556

Det triste er at flesteparten av artene er svært sårbare for temperatursvingnnger og forurensing, så selv litt bensinsøl fra en motorbåt kan  få katastrofale følger. I revet finnes 1500 typer fisk i alle regnbuens farger og nyanser, 4200 forskjellige bløtdyr og 400 korallarter. Av litt større dyr møter man niser, hvaler, delfiner og de feite og morsomme sjøkuene.  Det er stringrays man må passe seg for, og av og til en hai eller flere.

Til nå har det visstnok ikke skjedd at turister har stått på menyen for haiene. Det er flere dyr man på holde fingrene unna, og rådet er – ikke ta på noen av dem. Det er mye giftig i Great Barrier Reef. Det er mye farlig som ikke er giftig også. For eksempel de skumle murenene som holder seg skjult på havbunnen, og stikker hodet fram av og til. Får man hånden i gapet dens, holder den deg fast, og trekker deg under. Du må enten kutte hånda eller få drept murenen får å komme fri.

Den vakre fisken  med en haug av pigger, Spikefish er intet kosedyr. Hver pigg inneholder nok gift til å ta livet av deg. Som om det ikke er nok finnes 17 arter av havslanger på revet.  bor på revet.  Mange vil nok mene at det hadde vært OK om disse var litt mer truet enn de egentlig er. Men de er i fin form og formerer seg godt.  De er svært lite aggressive og svømmer bort fra mennesker. De hører med til aldri at de har angrepet og bitt noen. Men det er klart, skal man leke Steven Irving og dra dem i halen og kose med dem, finnes ingen  garantier. Og ja, de fleste av dem er giftige.

De dyra du kan få klappe er faktisk havskilpaddene. Det finnes seks arter som kommer til revet. De er vanligvis ute og svømmer Stillehavet rundt, men de kommer til kysten av Australia for å legge egg. Havskilpadder kommer alltid tilbake til den stranda de var født for å legge egg. På veien finnes det mye mat for dem i Great Barrier Reef , blant annet en haug av sjøgressorter de liker.

Ellers kan du se rokker, sjøhester – og stygge maneter. Disse er de farligste fordi de dreper deg uten å skjønne hva de holder på med. Turoperatørene vet når de er i farvannet, så da hender det at turer blir kansellert eller lagt til et annet egnet sted i revet. Boxed jellyfish har så giftige tentakler at man blir skikkelig dårlige ved å komme borti et par av dem. Stuper du rett på en av dem er det fare på ferde. På koralløyene er det også et yrende fugleliv. 215 fuglearter hekker her, både vadefugler, sjøfugl og havørn. Man regner med at 2.1 millioner fugler finner sine hekkeplasser på øyene. Australias farligste dyr finner du heldigvis ikke ute i revet, men i mangroveskogene langs kysten ligger de og lurer. Nemlig de farligste av dem alle: The Salties, Saltvannskrokodillene.