Hallo der ute - her er hjemmesiden min!

Georgia

Georgia preges av vakkert landskap fullt av fjell, daler, enger, sletter og ikke minst milevis av vinranker. Kysten ved Svartehavet burde ha lokket langt flere turister, men inntil videre skal man bare vær glad for at charterselskapene ikke har slått kloa i Georgias kyst. I Georgia kan man ikke regne med femstjerners hoteller, ei heller firestjerners. Den beste måten å tilbringe nettene på er faktisk Homestaykonseptet. Da bor man hos en georgisk familie for en hundrelapp i døgnet, og med den gjestfriheten som råder blant samtlige georgiere jeg har vært så heldig å møte, er et opphold av det kaliber svært vellykket. Ofte følger det måltider med i prisen, og da opplever man faktisk nydelig mat, sau og kyllingretter som man nok ikke har smakt maken til noe sted. Georgias vinproduksjon er viktig for landet, og de fleste landsbyer med respekt for seg selv har lokale varianter. Den svarte vinen er Georgias spesialitet.

Georgia kart

Georgia kan by på et fjellandskap uten sidestykke. Allikevel er det nok kirkene i landet som bør være et trekkplaster for samtlige turister. Georgia er verdens nest eldste kristen land, har et eget eldgammelt alfabet og har bygd kirker på de mest utfordrende fjelltopper og de dypeste dalsøkk. For å se kirken med den aller flotteste beliggenhet må man ta seg til den lille landsbyen Kazbegi.

500 bratte meter over landsbyen ligger kirken Tsminda Sameba. Med snødekte tinder som bakteppe uansett hvor du ser den fra, har den blitt et viktig symbol for landet og for frigjøringen fra Sovjetunionen.
Når man komme rinn i kirken er man heldig dersom man får oppleve en messe. Korsang og duften av røkelse fyller rommet, og menigheten har tent lys. Forøvrig har landsbyen Kazbegi bare ett hotell, så her er homestaymarkedet utbredt.  Kazbegi er forresten den eneste landsbyen i Georgia som ligge ri Europa. Grensen mellom Europa og Asia går i Kaukasusfjellene, så  98% av Georgia ligger i Asia.

11790673-map-of-south-caucasus-with-armenia-georgia-ossetia-abkhazia-azerbaijan

Verdt å se i Georgia er selvfølgelig Svartehavskysten. Sighnaghi er en italiensklignende vinby  som ligger oppå en åsrygg. Den er utrolig vakker. Hovedstaden Tblisi er ikke så mye å skryte av. Murpussen faller ned i svære flak,  og den virker en smule skitten. Allikevel, innbyggerne omfavner en hver besøkende som gjør et hvert sted i Georgia verdt å besøke. For å komme rundt er marshruktas det billigste alternativet. Dette er minibusser som venter til de er fulle før de går. De fylles relativt raskt opp. Josef Stalin sin fødeby Gori  ligger 10 mil fra Tblisi med eget museum  og med barndomshjemmet hans slik det så ut i sin tid er vel nærmest et must-see for historieinteresserte.

7352547-small-winery-and-barn-in-the-spring

Det flotteste med Georgia er menneskene som lever der, ofte i usle kår. Gjestfriheten er stor, og det samme er ærligheten. Du kan trygt legge fra deg lommebok, Visakort og nøkler  i ulåst bil. Det skjer ingen ting. Glemmer du noe er det der når du kommer tilbake. Jeg tror georgierne ligger på 1.plass i ærlighet.

511920-tbilisi-georgia-city-view