Hallo der ute - her er hjemmesiden min!

En bukett Nord Trøndelag – Steinkjer

Steinkjer er Nord Trøndelags administrative sentrum, ligger ved bredden av den vakre Beistadfjorden  som er en indre del av fjordsystemet i Trondheimsfjorden. . Steinkjer ligger i den nordøstre enden av Beitstadfjorden, ved utløpet av Steinkjerelva. Er du i Steinkjer er du i Norges geografiske midtpunkt. Vel, du må ta turen til Ogndalen riktignok, men den er ikke langt unna byens sentrum.   Store deler av sentrum er oppdemmet område og er delt i to delt av Steinkjerelva. Den nordlige delen heter Nordsileiret og den sørlige delen heter  Sørsileiret. Byen forøvrig ligger i en slags gryte som danner en hestesko rundt byen som åpner seg mot sør. Selve sentrum av Steinkjer er ganske flatt og det meste av den urbane bebyggelsen ligger her. Åskammene og moreneryggene rundt er  brukt  boligområder, og her ligger sossete og mindre sossete  eneboliger på rekke og rad.

 

Steinkjer har forøvrig et variert næringsliv med spesielt mange butikker. Handel står sterkt i Steinkjer. Amfi er det største kjøpesenteret nord for Dovre med 65000 kvadratmeter areal. For en liten by som Steinkjer er nok denne giganten i overkant, men kundene er ikke bare fra Steinkjer, men også fra omlandet til Steinkjer.

Steinkjeringer  elsker  å omtale seg selv som IT byen, men i  dag er ikke Steinkjer en utpreget IT-by.  det er ingen større IT-bedrifter med over 50 ansatte. Til tross for stor satsning har ikke Steinkjer greid å realisere sine ambisjoner enda i å få utviklet en større satsning og næring innenfor IT. Foredling av råvarer, handel, utdanning og bygg og anlegg er utpreget store sektorer i næringslivet i Steinkjer. Innenfor transportsektoren har det også blitt flere bedrifter.. I tillegg gir tilgangen til E6, jernbane og havn noe som gir Steinkjer som innlandsby en rolle som kommunikasjon- og logistisk sentrum for store deler av landsdelen.

 

Torget i Steinkjer

Byen kan by på tre videregående skoler, og brorparten av Høgskolen i Nord Trøndelag ligger i Steinkjer. Her er også et eget senter for innovasjon. Hovedturistattraksjonen er nok den helt spesielle Steinkjer kirke som er ulik noen annen kirke i Norge.

I tillegg kan Steinkjer by på Nord Trøndelags desidert største shoppingsenter, en fullstappet pub som heter Onkel Oskar, et idyllisk torg i sentrum av byen, naustbebyggelse langs fjordarmen, og jaggu har ikke folket i Steinkjer klart å sikre seg en av delfinalene i Melodi Grand Prix i 2013. Her er det stort engasjement for arrangementet. Byen arrangerer oppvarmingslørdager med musikk og gratis sodd, og folk strømmer for en gangs skyld til sentrum.

Fra Amfisenteret

Steinkjer er umiddelbart ikke vakker. Sånn er det dessverre. Man må lete litt, snakke med folk, være med på noe. Da blir den vakrere og morsommere. I og med at Steinkjer ble ødelagt under krigen kan ikke byen skilte med gammel tradisjonsrik trehusbebyggelse. Bysentrum ser litt ut som Omsk i Sovjettiden. Det ligger mindre pene murkonstruksjoner i rekke og rad, bygninger som er funksjonelle framfor arkitektonisk vakre. Og Steinkjer har virkelig et problem. Sentrum består av kjedelige gavebutikker med innhold man egentlig ikke trenger. Alle andre butikker befinner seg på det gigantiske kjøpesenteret. Og der befinner innbyggerne i Steinkjer seg også når de forlater sine lune hjem for å gå på shopping.