Hallo der ute - her er hjemmesiden min!

Ayia Napa

Av og til føles det som om man enten er Gran Canariafan eller Kyprosfan. For den litt yngre garde er vel Ayia Napa stedet, mens de aldre foretrekker Gran Canaria. Partyfaktoren er høy i Ayia Napa, og jeg tør påstå at stedet tar luven fra både Playa ditt og datt og Puerto meg her og der.  Det svært heftige utelivet er nemlig Ayia Napas fremste kjennetegn. Byen er samlingssted for festglad ungdom fra hele Europa. Det er tydelig at det er ungdom som elsker party som kommer.  Alkoholen helles nedpå som vann, og ikke en dråpe gjemmes til dagen etter. Da åpnes nye flasker. Rundt det gamle klostertorget midt i sentrum ligger et titalls diskoteker, hundretalls barer og like mange tavernaer, kafeer og restauranter.

35205904-ayia-napa-cyprus--august-1-2014-the-scenic-cafe-decorated-with-the-numerous-sculptures-of-cows-locat

Den høylydte, fengende musikken og de sprakende lysanleggene fyller atmosfæren og her er det party for alle penga til de små morgentimer. Deretter finnes det fremdeles et par morgendiskoteker for de virkelig hardbarka festerne et stykke unna som holder åpent. Charterselskapene tilbyr dessuten partyturer med båt hvor det kan bli ganske livlig. For mange handler Ayia Napa om å feste natten igjennom og deretter slukne på Nissi Beach hvor man brunes og stekes og nyter morrapils, lunsjpils og ettermiddagspils til det igjen er tid for andre sysler. Etter at kroppen er mørkerød og hodet fullt av øl, er det tid for Vorspiel på rommet  før en stor middag på enten taverna eller MacDonalds, før mørket senker seg og atter nye flasker åpnes, korker sprettes, og drinker helles innpå.

28418199-rock-arch-ayia-napa-cyprus

Ayia Napa er utvilsomt det beste badestedet på Kypros, med fem-seks langgrunne hvite sandstrender på rekke og rad. Den første Grecian Bay er ca. 1,5 km. lang. Det er folksomt på strendene, men tar du turen noen kilometer fra de tetteste stedene, blir det straks bedre. Strendene strekker seg både øst- og vestover fra havnen, det er de på vestsiden som er mest overfyllt. Du kan velge og vrake blant ulike aktiviteter overalt windsurfing, vannski, fallskjermflygning, pedalbåter, bananbåter, små seilbåter, snorkling og dykking. Tilbudet er aller  størst ved Nissi Beach, tre-fire kilometer vest for sentrum.

48726362-aerial-view-of-ayia-napa-beach-cyprus

Et par kilometer vestover ligger en kjempeattraksjon, nemlig det digre badelandet WaterWorld, hvor temaet er “antikkens Hellas”. Anlegget rommer fantasifulle innretninger som “Poseidons bølgebasseng”, “Afrodites bad”, Odyssee-elven og nærmere tjue andre attraksjoner. Ayia Napa kan også skilte med Luna Park, et stort tivoli med atskillige artige greier, også for de aller minste. Dessuten finnes en go-kartbane, minigolf og et ridesenter litt utenfor byen.

Midt i alle festlighetene i Aya Napa sentrum ligger byens paradoks: Det venetianske klostret fra 1500-tallet, hvor det faktisk fremdeles bor et lite antall nonner, som jeg vil karakterisere som stayere. De åpner gjerne portene og tar i mot den som vil ha litt andektig fred og ro.Mat og drikke får man i Ayia Napas gamle havn. Her er mat fra hele verden i skjønn forening med kypriotiske spesialiteter.

Ønsker man litt mindre party er kyststrekningen østover så absolutt et alternativ. Fig Tree Bayområdet og Paralimni er roligere, men nok like fullt av turister. Her er det litt voksenere klientell, og flere barnefamilier.