Hallo der ute - her er hjemmesiden min!

Armenere i Norge

Det armenske samfunnet i Norge er relativ lite og av nyere dato.  Det er neppe aktuelt å kalle de ca. 1500 armenerne i Norge for spuyrk eller gaghut, i og med at de aller fleste har kommet såpass sent, men hva vet jeg – kanskje de er i kategorien diaspora? Norge huser altså færrest armenere av alle europeiske land, og spør du meg skulle jeg nok ønske at vi hadde mange fler.

Armenske innvandrere startet å ankomme til Norge fra 1970-tallet. De fleste armenske bosettere kommer fra Iran, Midtøsten, og Republikken Armenia.

300px-Makravank-P1001159

Mesteparten av  armenerne er samlet i og rundt Oslo, men det er armenere i Bergen, Stavanger, Trondheim, Vegårshei og steder så langt nord som Tromsø.

Den lille kommunen Vegårshei på Sørlandet må være Norges Lille Armenia. Bare her bor det 40 armenere, noe som utgjør 2 % av befolkningen i kommunen.  Armenere i Vegårshei er  av relativt ny dato. De aller fleste av dem kommer opprinnelig fra Republikken Armenia. De har et meget godt omdømme i bygda, driver med håndverk og er godt integrert.  Vegårshei har nylig forsøkt å anerkjenne det armenske folkemord, men kommunen bestemte seg for å sende en forespørsel til regjeringen for vurdering.

320x (2)

Det finnes ingen armenske kirker eller prester i Norge. Den armenske apostoliske kirke sender gjerne prester fra Sverige eller Østerrike for å holde gudstjenester.

I Bergen finnes  det en khachkar (steinkors, armensk minnesmerke) dedikert til Fridtjof Nansen (norsk polfarer, vitenskapsmann, diplomat og humanist, fredsprisvinneren fra 1922) og martyrene fra folkemordet 1915 Minnesmerket khachkar ble reist av den armenske diaspora i  Kaunas, Litauen i 2007.

nansen

Kragerø var hjemmet til den norske misjonæren og Armeniavennen Bodil Biørn. Hun var vitne til det armenske folkemordet og tok seg av mange foreldreløse armenske barn. Kragerø har fått laget et lite monument dedikert til henne.  Kragerø kommune har anerkjent og fordømt det armenske folkemordet, som eneste kommune i Norge.

The Armenian Cultural Association of Norway, som ble grunnlagt i 1989 i Oslo arbeider for å fremme armensk kultur og identitet i Norge. Ettersom det er 100-årsmarkering av folkemordet på armenerne i år arrangeres flere kulturelle evenementer i Norge. Både Fritt Ord, Holocaustmuseet og Kirkelig Kulturverksted er blant bidragsyterne.