Hallo der ute - her er hjemmesiden min!

Andorra

Andorra

Den lille republikken Andorra er  med sine 468 kvadratkilometer en av de minste, men samtidig en av de eldste stater i Europa. Pyreneenes mektige tinder som strekker seg 900 meter over havet preger landet. Det gir rom for vintersport. Store slalomanlegg tiltrekker seg mange turister i vintermånedene. Det samme gjør det vakre fjellandskapet om sommeren.

last ned (3)

Den største tiltrekningskraften har nok allikevel de mange tollfrie butikkene, med en høyst fordelaktig moms, og ellers lave priser på alt vi liker av sprit, sigaretter, elektronikk og klær. Her finnes ingen hviledag for shopping, så på alle dager fylles shoppingsentrene med enda flere mennesker enn man opplever på Svinesund en Skjærtorsdag. 8 millioner turister er innom Andorra hvert år.

Katalansk er offisielt språk ifølge grunnloven. Dette språket brukes også  i områdene Andorra grenser til, særlig i den spanske autonome regionen Katalonia, som Andorra har god forbindelse  med, og i Rousillion i Frankrike. Bortsett fra katalansk snakkes det også spansk og fransk, ikke minst fordi skolevesenet er tredelt med undervisning på katalansk, spansk og fransk. Selv om katalansk er landets offisielle språk, har det vært presset som følge av spansk og fransk skolevesen, mediepåvirkning og innvandring. Utbygging av den andorranske skolen, voksenopplæring og etablering av det offentlig språkrådet Servei de Política Lingüística er gjort med tanke på å styrke det katalanske språket. Undervisning i katalansk er påbudt i det franske og spanske skolevesenet.

images (1)

Stor innvandring har ført til at andorranerne er i mindretall i eget land, bare omkring en tredel av landets innbyggere har andorransk statsborgerskap. Befolkningen i Andorra har den høyeste gjennomsnittslevealderen i verden. Den sammenslåtte gjennomsnittslevealderen for menn og kvinner er 82,4 år. Det er vel kanskje ikke tax-freebutikkene som bidrar til det, men heller den friske fjelluften.

Noe over en fjerdedel av befolkningen bor i hovedstaden Andorra la Vella, en vakker liten by med hyggelig arkitektur og katalansk over alt. Deilig å høre på!