Hallo der ute - her er hjemmesiden min!

En bukett fra Nord Trøndelag – Levanger

Levanger  fikk bystatus først i 1997, og kan betegnes som et must-see i Nord Trøndelag.  Bygrensene er ikke nærmere definert, og omfatter derfor i prinsippet hele kommunen. Selve bysentrumet  Levanger har cirka 10.000 innbyggere.  Trondheimsfjorden slynger seg innover mot Levanger, og til Levanger kommune hører den omlag 28 km² store øya Ytterøya, den største øya i Trondheimsfjorden. Ytterøya er forbundet med Levanger by med bilferge. På grensen mot Verdal og Stjørdal ligger også innsjøen Feren og Øvre Forra Naturreservat. Ganske kult, og mye å ta seg til. Det beste med Levanger er det flotte bysentrumet. Her er det flere restauranter, et par barer og en velholdt trehusbebyggelse. Ganske vakkert. Det går også en stil langs fjorden, populært kalt Kjærlighetsstien.

Det må nevnes at Levanger er medlemsby i den italienske bevegelsen Cittaslow siden  2003. Medlemsskapet i Cittaslow har ført til ulike tiltak i sammenheng med Cittaslows charter, herunder anleggelsen av miljøgate og tilknytningen til Bondens Marked.

Kommunen er et av Trøndelags beste jordbruksdistrikter, og nær halvparten av jordbruksarealet går til kornproduksjon. Men her er det mye melkeproduksjon i tillegg. Ikke så rart at Senterpartiet er en dominerende kraft i Levangers politiske liv. Men Levanger er ikke bare jordbruk. Det er også en skikkelig  skole og utdanningsby. Her ligger en stor del av Høgskolen i Nord Trøndelag, blant annet kan man ta lærerutdanning her. Levanger Videregående Skole tilbyr et vell av ulike studieretninger og har en svært aktiv lærerstab.

Byen ligger sentralt med tilgang til sjøen, vei til Jemtland og Harryhandel i Åre i Sverige en og halv time unna,  og skal man til Trondheim tar det en time med bil. Levanger har togforbindelse nordover til Bodø og sørover til Værnes og Trondheim.  Levanger har derfor langt tilbake i historien vært et møtested. Marsimartnan  kan spores tilbake til middelalderen. Levanger feiret sitt tusenårsjubileum i 2011. Andre kulturminner i kommunen er helleristninger og bygdeborger samt middelalderkirken Alstadhaug Kirke. Falstad fangeleir og  ruinene av Munkeby kloster er vel verdt et besøk. Det samme er Nord Trøndelags nest største shoppingsenter – nemlig Magneten ved innkjørselen fra E6 til bysentrum.