Hallo der ute - her er hjemmesiden min!

Hayastan – derfor elsker jeg Armenia

Da er kontrakten signert, manus og bilder levert  og Kulturrådet har mottatt søknad til innkjøpsordningen. Jeg har laget mitt eget “brainchild”, og ja jeg er stolt og fornøyd. Dette er altså et prosjekt som skal vise min store kjærlighet til Hayastan, hayr, hayeren og haykakan. Dety vil si Armenia, armenerne, armensk språk og alt som er armensk. Ja, jeg har fått dette på hodet, men det er en fantastisk bra ting å “ha på hodet”, fordi det gir enormt mye tilbake.

hayastan1

Boken, som  jeg jo har brukt lang tid på fordi den kommer ut av et hode som i årevis har samlet kunnskap om alt som har med Armenia og gjøre, er en hybrid. rett og slett. Forlag jeg har vært i kontakt med, har falt for mitt engasjement, men de har ikke klart å bli enige med seg selv om de vil utgi en bok som er både en roman og en fagprosabok. Derfor blir det eget forlag og egne sparepenger. Penger jeg bruker med glede for å få dette produktet ut til folk sånn at alle som ønsker det kan lære om Armenia.

Idéen til denne boken kom i oktober 2016, da jeg var reiseleder for 21 nordmenn til Armenia. Det gikk plutselig opp for meg at flere elsker dette landet. Jeg har sjeldent møtt så mange engasjerte og positive mennesker – og alle brant etter hvert for Armenia. Og det bare etter noen dager. Jorunn fra Kragerø – jeg glemmer det aldri: Hun skulle presentere seg selv etter 4 timer i Armenia – og sa: “Dette er helt fantastisk. Folket, maten, landet.”

DSC00117

Og sånn ble det. Jeg reiser på tur neste høst også. 13 av 21 deltakere har allerede meldt seg på neste tur. Jeg tolker det som at det ikke bare er jeg som har fått en idé. Armenia er virkelig en skattekiste av historie, legender, natur, mennesker, kultur , attraksjoner – og ikke minst mat og drikke. Brandy, vin og øl, mat i overflod og varierte retter man ikke trodde var mulig å få til.

Tatev_Monastery_from_a_distance (1)

Boken er lagt opp på følgende måte: Den er delt inn i syv hovedkapitler. Tre av dem omhandler en reise jeg gjør i Armenia – fra den dagen da fascinasjonen tok overhånd, via kontakter i landet som fornekter folkemordet på armenerne, til den dagen jeg står alene på Zvartnots-flyplassen og håper at jeg kan ha mine ord i behold om at Armenia er et paradis.

Jeg visste jo ingen ting der jeg sto. Men det varte ikke lenge før det ble action. Og slik begynner del III – en fantastisk reise. Jeg møter mennesker og dyr, for eksempel den armenske hunden gampr, Van-katten, eldgamle damer, homofile, gamle menn, ungdom. Soldater, lærere,vinbønder, hotelleiere og min beste venn Tigran som er drosjesjåfør. Armenerne jeg møter og armenerne jeg elsker kommer fra Armenia, fra Nagorno-Karabakh og mange er fra fra andre steder spredt rundt omkring i verden, nemlig spyurk-armenerne. Dem er det intet mindre enn åtte millioner av.

admin-ajax

Det er i disse delene heller ikke fritt for konflikt. Hva skjer når min barndomsvenn og blodsbror, tyrkiske Ergin  setter vennskapet på en kraftig prøve da han finner ut at det tyrkiske narrativet – og den tyrkiske løgnen – om folkemordet er sannheten? Hva skjer da vi helt uforutsett fra min side møtes på et sted ingen ville tenkt seg at var mulig?

Tre deler er faglige, der jeg kommer inn på selve folkemordet. Det gjør jeg ved å sammenligne folkemordet på armenerne fase for fase med “Shoa” – det jødiske holocaust. Jeg henviser til folkemordforskere, og kommer med helt ferske avsløringer om de faktiske hendelsene.

I neste faglige del kommer jeg inn på konflikten i Nagorno-Karabakh/Artsakh og aserbajdsjanernes fiendtlige og rasisistiske holdning til Armenia og armenere. Ja, det ligger mye krutt her, men skal jeg først utgi bok så skal det være ordentlig og ærlig. Men det skal være basert på sannheten – og på skikkelige kilder.

dsc00273

Den siste faglige delen er dedikert fornektelsesmaskineriet og Tyrkias alle krumspring og indignasjon for å få verden med den store løgnen: Alt det aldri skjedde noen folkemord.

Og til slutt – siste del – en skikkelig avslutning.

I boken er det mange flotte fargebilder, kart som illustrerer det jeg  beskriver. og bilder som viser de overgrep armenerne ble utsatt for under folkemordet.

Boken kommer i hard-cover med god papirkvalitet.

Jeg gir ut denne som en gave til Armenia, og kommer mest sannsynlig til å gå med underskudd, eller hvis jeg er heldig break-even. Og det går fint for meg. Planen er å ta det jeg tjener inn igjen og gi ut boken på armensk i Armenia, og selge den billig der til armenere som er interessert. Flere armenere i Norge er allerede involvert i å oversette den.

dsc00294

Dersom du er interessert i boken, eller også ønsker å høre mer om tilblivelsen av den, om innholdet og annet er du hjertelig velkommen på Eldorado Bokhandel – tidligere Eldordado kino den 4.3.2017 – datoen for lansering av boken. Da kommer det også andre interessante Armeniavenner, for eksempel Jahn Otto Johansen. Dette foregår mellom 12 og 16.

Jeg selger boken der direkte for kroner  295.- Dersom du vil ha den tilsendt kommer porto i tillegg, og prisen blir da kroner 350.- Du kan forhåndsbestille allerede nå. Send meg navn og adresse på mail: svenerikrise@gmail.com og sett inn sum på kontonummer: 5021 10 37218, eller Vipps til 93099970. Dersom du vil hente den på lanseringen, vil den ligge klar der – og du får den signert hvis du vil – bare gi beskjed om hva jeg skal skrive.

Her er uttalelser fra to stykker som har lest manus:

“Kunnskapsrik og medrivende. I denne boken tar Sven-Erik Rise deg med på en reise du ikke vil skal ta slutt –  og sent vil glemme.”
Stein Morten Lier, forfatter og programleder for Insider

16406863_10158153106180298_1833649040806046106_n

“Jeg klarte ikke å slutte å lese. Da slutten av boken kom, håpet jeg det skulle komme noen sider til, for dette var virkelig bra!” Jonas Øksnes, lektor i norsk ved Levanger Videregående Skole

IMG_1508

404