Hallo der ute - her er hjemmesiden min!

Hvem vil gå på polet og etterlyse armensk vin?

Dette er en bønn til alle som følger Svenniesiden og alle Facebookvenner jeg har. Neste gang du er på polet – please spør om de har amrensk vin. Svaret du får er nei. Så skal du spørre om de kan bestille en flakse armensk vin – for eksempel en Karas rødvin. Svaret blir fortsatt nei.

images-1

Men det holder jo ikke. Den armenske vinen er av svært høy kvalitet og verdsatt av flere vinkjennere rundt om i verden. Man får den i Danmark og i de fleste EUland, men i Norge – neida. Her kommer en kort liste over hvorfor Norge må selge armensk vin – og hvis du vil vite mer finnes det en haug av artikler på nettet.

250px-khorvirap-view

  1. Armenerne er verdens første vinproduserende folk – det var der det hele begynte for mer enn 6000 år siden
  2. Jordsmonnet i Armenias vinregioner egner seg spesielt godt til drueproduksjon. Druene får en forsiktig sødme og en liten smak av vanilje og sjokolade som blir en liten smule forsterket av de originale eikefatene pordusert i Artsakh og i Araratdalen. ararat-mountain
  3. I følge legenden var det Noah som brakte den første druestiklingen til Armenia etter at Arken strandet på toppen av armenernes hellige fjell: Mount Ararat.
  4. På Bloombergs liste over verdens beste viner – der 4000 viner blir vurdert havner en av Armenias rødviner blant de 10 beste og de andre følge rikke langt bak.
  5. I Armenia finnes i dag over 20 større vinmakere – samtlige satser stort – og samtlige satser på de gamle tradisjonene med hovedvekt på de typisk armenske druesortene, men eksperimenterer litt med å blande inn kvalitetsdruer fra andre vinproduserende land – og det med et svært godt resultat.
  6. Ved at Armenia kan eksportere vin til Norge tjener landet sårt tiltrengte penger. Armenia ligger mellom Tyrkia og Azerbaidjan som holder grensene stengt – ingen handel – Armenia trenger sårt handel – og de har faktisk noe av det beste å tilby
  7. Det produseres billioner av liter vin hvert år – og eksporten er økende, men altså ikke en dråpe til Norge. Kjære leser – du vet hva du må gjøre. Klem fra Svennie – Armenian by Choiceg6a3373-1024x1024
404