Hallo der ute - her er hjemmesiden min!

Tyrkias traume

Det er noe tragisk over hele denne situasjonen. I 70 år har verden vært bevisst på Hitlers grusomheter mot jøder, slavere, romfolk, kommunister og andre. Vi har fordømt tyskernes handlinger før og under 2.Verdenskrig høylydt og uten diskusjon. Vi vet at Tyskland stod ansvarlig for 6 millioner myrdede jøder og millioner av andre drepte mennesker. Tyskland og Østerrike har for lengst ryddet opp, beklaget, betalt, tapt ansikt, lagt seg flate. Barn og ungdom i disse landene lærer om dette på skolen. Man tar vare på minnesmerkene, for eksempel konsentrasjonsleirene som besøkes flittig av landenes egne innbygger og av turister. Mennesker som ytrer at det ikke skjedde noe folkemord, eller prøver å få i gang en diskusjon om å se saken fra nazistenes side er det svært få om noen som tar på alvor. Tyskland har avsluttet landets mørkeste kapittel og har nå blitt et flott demokrati med en sterk økonomi og nyter enormt stor respekt i verdenssamfunnet.

10384821_10155526112415298_8720728647374832325_n

Et stykke lengre sør i Europa, mot Asia, er historien en helt annen. Der ligger restene av det Ottomanske Riket. For mer enn 70 år, men ikke mye mer – altså for 100 år siden foregikk det folkemord i dette landet som tilsvarer mordet på jødene med flere i Europa. Her sørget forfedrene til dagens tyrkere for massedrap av 1.5 millioner armenere og nesten like mange assyrere og pontiske grekere. med andre ord alt som luktet av kristendom. Historiene om hvordan dette foregikk er mange. Dokumentasjonen beviser at dette handler om genocide – folkemord – på lik linje med SHOA – jødeutryddelsen. Det er ingen tvil om at dette folkemordet var like brutalt og like godt planlagt som det neste folkemord. Historikere verden over har komme til samme konklusjon. Det er ikke noe å diskutere.

11146265_797999870284350_6266814838619569145_n

Allikevel henger dette folkemordet på en eller annen merkelig måte i lufta. Etterkommerne av de 1.5 millioner myrdede armenerne må hver dag konfronteres med at dette folkemordet ikke erkjennes av det land og det folks etterkommere som er ansvarlig. Den tyrkiske stat benekter hardnakket på at det skjedde, og er villig til å forfalske historiske kilder, brenne dokumenter , lyve, true, boikotte – ja hvem vet hva for å forkludrre sannheten og for å få brakt ugjerningene fram i lyset. Hele den tyrkiske nasjon er med andre ord bygget på  løgner og fornektelse. En så stor del av Tyrkias rikdom skyldes nettopp alt de stjal fra de drepte armenerne, inkludert gull, ønske  om å utslette alle kristne minoriteter i Tyrkia slik at det nye Tyrkia skulle bli 100% muslimsk. Og se de lyktes med det. Det Ottomanske Riket burde være en skam for alle verdens muslimer, og jeg savner faktisk en erkjennelse av dette folkemordet fra den muslimske verden. Men, det er kun Libanon og Syria som erkjenner og   fordømmer dette.

DSC01376

Etter hvert har regjeringer verden over tatt inn over seg at det har skjedd en stygg historisk urett mot armenerne. Når nå alle verdens historikere (ja, unntatt de tyrkiske, de aserbaidsjanske og de pakistanske) er enige om at dette var et folkemord har det vært enklere å få andre land til å erkjenne og fordømme folkemordet. Til nå – og særlig i år 2015 da 100 årsmarkeringen skapte blest over hele verden, har følgende land/deler av verden erkjent og fordømt folkemordet: Hele EU, samtlige land i Latin Amerika (gjennom deres felles parlament), Canada, Russland, Libanon, Syria, Sveits. Interessant å merke seg at Det Ottomanske Riket erkjente hva de hadde gjort i 1918, men Atatürk trakk dette tilbake. Merk derfor at Norge står ytterst alene i Europa om ikke å erkjenne folkemordet – og til min skrekk er det Arbeiderpartiet som er mest i mot å erkjenne  dette. Høyre er skeptisk, men allikevel har de noen sjeler som jobber for saken, spesielt i Unge Høyre.Og jeg vet, fordi etter at jeg har sendt brev til samtlige partier – fikk jeg også svar fra alle, men AP – til tross for at jeg kontaktet flere av dem direkte svarer ikke en gang. Jeg kommer aldri til å stemme på det partiet.

1915-armenian-genocide

Et annet problem er at Israel, landet som nå huser etterkommerne av SHOA, Holocaust, heller ikke vil erkjenne det armenske folkemordet. Snakk om å ville ha enerett på å ha vært utsatt for folkemord – og total mangel på solidaritet!

USA havner i en kategori for seg selv. Der er det sånn at hele 45 av 50 stater har erkjent og fordømt folkemordet, flere høytstående politikere jobber intenst for erkjennelse på nasjonalt nivå, og Obama har sagt at dette var et folkemord. Men det var før han ble president. Dette er vanskelig for USA. Tyrkia truer nemlig sin NATO forbundsfelle med at de ikke får bruke baser I Tyrkia til bekjempelse av IS, Irak, Afghanistan, Taliban, terror dersom landet erkjenner folkemordet. Dermed er USA skikkelig kvisa. For å si det  enkelt: USA erkjenner folkemordet – de bruker bare ikke det ordet når det omtales. Og da synes Tyrkia tydeligvis at det er greit.

Erdogan

Kanskje det aller verste med denne saken er at armener, i likhet med jøde før 2.Verdenskrig, er et utbredt skjellsord blant tyrkere. Og det er tydeligvis helt i orden. Det er lov til å kalle folk man ikke liker armener, det er lov til offentlig å vise stolthet over det forfedrene gjorde mot armenerne, det er lov til å true kurdere med at de skal lide samme skjebne som armenerne hvis de ikke skjerper seg. Det er lov i Tyrkia, og ingen reagerer utenfor Tyrkia heller. Men det er forbudt i Tyrkia å forsvare armenerne, det er fengselsstraff for å ta opp folkemordet til diskusjon. Derfor: Jeg velger å være armensk- dette folket har gjennomgått enorme prøvelser og gjør det fortsatt. Til tross for dette er armenere det flotteste, mest gjestfrie, mest åpne folk jeg har møt. Derfor. I am Armenian BY Choice – Yes hay em.

DSC01348

 

 

 

404