Hallo der ute - her er hjemmesiden min!

Det store pan-armenske sportsevenement

Da er alt klart for nok et vellykket Pan armensk sportsevenement. Dette er det sjette i sitt slag og i år stiller flere enn 6200 armenske utøvere fra 36 land i verden, inkludert de to armenske republikkene Armenia og Artsakh. Det er byer som konkurrerer og ikke land. Krav til konkurrentene er at de enten har armenske pass eller har armenske aner. Det holder ikke å være Armenian by Choice dessverre.

images.arm

 

Utøverne skal i år konkurrere med hverandre i følgende sportsgrener: fotball, mini fotball, basketball, volleyball, friidrett, tennis, bordtennis, sjakk, badminton, svømming, strandvolleyball, sportsdans, golf, håndball, bryting, sykling og skyting.

Arrangementet holdes hvert fjerde år og går i år av stabelen i Jerevan fra og med 2.august til og med 13.august. Selv om Jerevan er hovedarrangør vil flere av sportsgrenene bli fordelt rundt om kring i Armenia og Artsakh. Stepanakert, Gyumri, Vanadzor med flere er byer som vil kunne vise seg fra sin beste side når armenere fra hele verden inntar dem.

813649

Ideen om å holde et slags pan-armensk OL ble først lansert av den sovjetiske diplomaten Ashot Melik-Shahnazaryan. Han ble inspirert da han var på forretningsreise i 1965 i Brazzaville, Republikken Kongo, da han opplevde de pan-afrikanske varianten av OL. Men fordi Armenia var en sovjetrepublikk, ble ideen slått til bakken av Moskva som anså dette for å være nasjonalistiske. Shahnazaryan måtte vente til Armenia oppnådde uavhengighet før ideen hans kunne settes ut i live.

images (1)

Så i 1995, offentligjorde Ashot Melik-Shahnazaryan sine intensjoner om å skape det pan-armenske OL mens han var i Paris som gjest for World Games i AGBU. Han fikk full støtte fra den armenske diaspora i flere land.

eng1437829268100

Under stiftelsesmøtet den 30. april 1997 i Jerevan, ble Verdenskomiteen Pan-armenske Games (WCPAG) opprettet, med hjelp av de tradisjonelle armenske fagforeninger i diasporaen og den iranske-armenske kultur og sportsorganisasjonen “Ararat”. Representanter for statlige og offentlige organisasjoner i Armenia, i Artsakh og også armenske samfunn fra Iran, Argentina, Tyrkia, Australia, Tyskland, Canada, Kypros, Frankrike og andre land ble medlemmer.

images (2)

Ashot Melik-Shahnazaryan ble valgt til den første presidenten i WCPAG. I dag er WCPAG en ikke-statlig, internasjonal organisasjon som samarbeider med den internasjonale olympiske komité (IOC), UNESCO og Europarådet.

En fakkel ble seremonielt tent 8. mai ved alteret av Surb Ghazanchetsots kirke i byen Shushi i Artsakh. President Bako Sahakyan sa i sin tale at dette Pan armenske sportsevenement skiller seg ut ved at det er ingen tapere i disse spillene, mens seirene er seire for hele den armenske nasjonen. Videre sa han: «Lekene er en god måte og nok en gang å presentere oss selv til verden som et sivilisert og konsolidertfolk som er avhengig av sin egne styrke, som, til tross for at vi er spredt rundt om i verden, er uløselig knyttet til vårt historiske hjemland, og arbeider med å utvikle og styrke den uavhengige armenske stat».

811546

Foruten å bli brakt rundt i Nagorno-Karabakh og Armenia ble fakkelen tatt med til store armenske miljøer i utlandet. Den 27. juli ble fakkelen velsignet på Holy Echmiadzin, utført av Hans Hellighet Karekin II, Høyesteretts patriark og katolikos for alle armenere.

Tre fakler – tent i tre forskjellige armenske kirker i Karabakh, Diaspora og Vest Armenia – ble sammen for å tenne en fakkel for lekene som symboliserer Armenia-Karabakh og Diasporaens enhet.

images

I år er et spesielt år for alle armenere og for os som er Armenian by  Choice. Det er 100 år siden folkemordet på 1.5 millioner av oss fant sted. Både arrangører og utøvere er tydelig preget av dette, selvfølgelig, men armenere verden over viser styrke og samhold. Et fantastisk flott folk.

 

404