Hallo der ute - her er hjemmesiden min!

Lille Armenia -Poqr Hayastan på Vinterbro

 

 

 

 

10384821_10155526112415298_8720728647374832325_nDa jeg var i Armenia i april i forbindelse med 100 årsdagen for minnet av det armenske folkemordet var det akkurat som om jeg ble trukket av en magnet mot det majestetiske Araratfjellet som ligger som en beskyttende gudinne rundt Jerevan og nedover hele Araratdalen. Man ser den fra nesten over alt, men aller best utsikt får man ved det gamle klosteret Khor Virap, en kort kjøretur nedover Araratdalen med utsikt gjennom druer, aprikoser og valmuier til det sagnomsuste Mount Ararat, eller Masis og Sis som de to toppene refereres til av armenerne.

Ararat_3d_version_1

 

Mount Ararat består av to flotte kjegleformede topper. Noah landet på den høyeste av dem med Arken og hans etterkommere ble armenere. Han skjenket armenerne vindruer, aprikoser og granateple. Araratfjellet er derfor svært hellig for armenerne på samme måte som Mount Olympus er det for grekerne eller Klagemuren for jødene. Settingen til svært mange sagn og legender i Armenia er lagt til nettopp Ararat. Araratmassivet er derfor den dag i dag et nasjonalsymbol for republikken Armenia og armenere som mistet sitt hjemland i folkemordet av 1915 og derfor bor spredt rundt i verden.

 

11146265_797999870284350_6266814838619569145_n

Jeg har alltid vært fascinert av Ararat – og det fascinasjonen ble bare styrket da jeg faktisk fikk se fjellet in real life. Selvfølgelig er det svært deprimerende og fullstendnig uriktig at Tyrkia har stjålet fjellet fra Armenia – ja det er det de har. Først utryddet ottomanerne armenerne i området og så tok de alt de eide – inkludert Mount Ararat.

Ararat 1

Jeg mener sterkt at Tyrkia må levere tilbake dette fjellmassivet til dets rettmessige eiere og nekter å anerkjenne dette tyveriet. Derfor viser jeg mitt klare ståsted og min fulle støtte til alle armenere – meg selv inkludert (fordi jeg er Armenian By Choice) ved å eie mitt eget Mount Ararat i mitt lille paradis – Poqr Hayastan.

Mount Ararat poqr Hayastan

Tusen tusen takk til min evig bestis – Kittil Paalgard og hans sønn – flinkeste Sondre som konstruerte dette vakre kunstverket.

unnamed

404