Hallo der ute - her er hjemmesiden min!

Åpent brev til alle i den norske Regjeringen og det norske Stortinget

Det er 24.april, og jeg som er et helt vanlig norsk menneske har valgt det ingen av dere har valgt: Nemlig å være til stede i Jerevan på minnemarkeringen for det armenske folkemordet. Flere av dere, og spesielt Erna Solberg ble invitert, men takket nei i god tid. Spørsmålet om Norge skal føyes til på listen over de 22 land som per i dag anerkjenner folkemordet har til nå blitt bryskt avvist – og kvittert med at folkemordet på armenerne er omstridt, at det er historikere og ikke politikere som må ta seg av dette, at det ikke hjelper på forsoningsprosessen mellom Armenia og Tyrkia at noen anerkjenner og fordømmer folkemordet – og sist men ikke minst: Folkemord som begrep ble vedtatt av FN i 1948 og det blir derfor problematisk og gi det tilbakevirkende kraft på “et hver massedrap før dette.”

10689477_1584387688506877_826884516407777386_n

Så presterer vår statsminister Erna Solberg i forrige uke å avfeie anerkjennelse av folkemordet med at de andre landene som har anerkjent det sikkert har en stor armensk diaspora, så da er det jo kanskje en annen sak. Med andre ord, det er greit at man anerkjenner et folkemord dersom det bor mange armenere i et land. Dersom det ikke gjør det, da var det kanskje ikke et folkemord allikevel? dessuten tviler jeg på at den armenske diasporaen i Belgia, Nederland, Sveits, Østerrike, Sverige, Bolivia og Vatikanstaten har så stor politisk innflytelse at de har tvunget igjennom en anerkjennelse og en fordømmelse. Luxembourg er forresten i ferd med å anerkjenne folkemordet også – mon tro hvor mange diasporarmenere som bor der?  Selvfølgelig bare vås fra statsministeren sin side. Det armenske folkemord må sidestilles med det jødiske og da anerkjenner man uavhengig av hvor stor den armenske eller jødiske diasporaen måtte være i landet.

DSC01137

Historikere verden over, unntatt en del av de tyrkiske, har uten den minste tvil kommet fram til at folkemordet på armenerne var et eksempel etter boka, sammen med Rwanda og Holocaust på hva som etter strenge regler kan klassifiseres som folkemord. Det er altså allerede opp og avgjort. Tyrkia benekter det fortsatt, og Erna, når historikeren har talt – er det da fortsatt ikke mulig at et land som Norge kan anerkjenne dette? Jurister, sosiologer og alle mulige andre forskere støtter folkemordsforskerne. Her levnes ingen tvil.  Det finnes tonnevis av vitneutsagn og annen dokumentasjon. Dette kan man ikke bare feie under teppet.

11150575_815943485142689_6370781509342835908_n

Så, historikerne er altså enige, da er spørsmålet om man kan kalle noe som skjedde før loven av 1948 trådte i kraft for et folkemord. Vel, her er det vel strengt tatt en fullstendig mangel på tankebruk. Det jødiske holocaust fant sted før 1948, så da er konsekvensen av det at Norge ikke anerkjenner drapet på 6 millioner jøder som et folkemord. Sorry, Israel – det var nok dessverre bare et massedrap. hadde Hitler ventet til 1949, ja da kunne vi gjerne ha sagt at det var et folkemord. Sykt, men sant.

DSC01060

Raphael Lemkin, hjernen bak folkemordbegrepet, brukte faktisk det armenske som mal i sine arbeider. Og, nei det er ikke sånn at et hvert massedrap fra tidligere tider på død og liv skal anerkjennes som folkemord. Her er det strenge avgrensinger – så derfor er det de tre foran nevnte som tydelig og uten tvil kvalifiserer.

Så til slutt. Jaha, vel – det skader forsoningsprosessen mellom Tyrkia og Armenia dersom man kaller dette for et folkemord. jeg spør meg igjen og igjen hvordan skader det en prosess som er ikke-eksisterende? En prosess der Tyrkia blir hysterisk hver gang noen nevner ordet folkemord på armenerne. Et land som fengsler folk som tør å ta disse ordene i sin munn. Et land som betaler millioner til korrupte stattholdere for å brenne dokumenter som beviser at Tyrkia faktisk gjennomførte folkmord. Siste stikk fra president Erdogan var for en dag siden: ” Armenerne kan bare samles i Jerevan og danse og synge og holde taler den 24.april. Det hjelper ingen ting. Her I Tyrkia kommer 100 statsmenn for å feire Tyrkias seier ved Gallipoli. ” De 100 statsmenn det refereres til får reise på første klasse dekket, får bo på Tyrkias flotteste resorts – alt betalt av den tyrkiske stat.  Vesten boikotter dette fesjå – men de land som kommer – og dette blir latterlig – er: Den ikke- eksisterende Tyrkiske Republikken Nord Kypros, Aserbaidsjan, Pakistan, Albania, Bosnia (men ikke den serbiske delen) – ja og så et tjuetalls lutfattige afrikanske land som ikke eksisterte i 1915. Shame on Australia og United Kingdom som også står på denne listen.

Vet noen hva cirka 100 % av den armenske befolkningen, både i republikken Armenia og i utlandet ønsker? Dersom det er uklart kan jeg bidra med følgende: Samtlige ønsker at verdens land skal anerkjenne at dette var et folkemord og samtidig fordømme det.

DSC01105

Jeg som norsk borger og norsk skattebetaler vil kreve av politikerne i Norge at man setter seg skikkelig inn i denne saken før man uttaler seg om den. Her er det eksempler på fullstendig logisk brist fra ende til annen – og dette må gjøres klinkende klart for de mennekser som representerer meg og resten av Norges befolkning. Spesielt ettersom vi er stolte av å ha fostret Fridtjof Nansen – og spesielt ettersom vi deler ut Nobels Fredspris og bevilger milliarder til fredsprosjekter rundt om i verden er synet på det armenske folkemord fra dere, våre folkevalgte rett og slett ynkelig, feigt, uopplyst og svært kritisk dersom Norge skal bli tatt på alvor blant land vi ønsker å sammenligne oss med. Hele EU har forresten anerkjent folkemordet, og det samme har våre naboer Sverige.

DSC01098

 

Norske politikere: Jeg nekter å tro at dere er så dårlig informert om dette tema at dere faktisk tror på det dere hevder. De fleste vet hva årsaken til dette er: Dere vil ikke ha trøbbel med Tyrkia. Vår NATO alliert og en viktig handelspartner. Ikke minst blir aserbaidsjanerne sure på oss.  Og der er vi aktive på oljefronten. Men vi kan ikke la oss diktere av denne typen regimer.. Flere og flere land anerkjenner dette nå – og Norge burde være blant de første. Nå risikerer vi å bli blant de siste, eller å bli stående på listen i godt selskap med Nord Kypros og lignende.

10981999_358755700994629_3621775999905639381_n

Nå tar jeg med meg en diger blomsterbukket – og går fra Kievbrua til Tsitskernakabert. Der er det i dag fullt av folk – og enda flere blomster. Jeg skal stå stille lenge og hedre 1.5 millioner armenere. Jeg skal også hedre de som overlevde og har klart å gjenoppbygge det som er armensk og som er en utrolig flott som verden ikke kan gå glipp av. Så skal jeg hedre alle armenere i verden i dag – og så skal jeg være sur på norske politikere som sitter rundt om kring i Norge og foretar seg ingen ting i denne saken.

404