Hallo der ute - her er hjemmesiden min!

I dag – 24.april er minnedagen for folkemordet på armenerne

 

Armenia (1)

24 april – Markeringen av det armenske folkemordet. Tyrkerne ga opphav til de første gasskamrene

armenian-genocide-620x412

Tyrkerne begikk  tidlig på 1900-tallet folkemord , omtrent 1,5 millioner armenere var ofre .

Den store forskjellen er at nazistenes utryddelse av jøder er et historisk faktum som nær sagt ingen benekter. I enkelte land, for eksempel i Tyskland og Østerrike ,  er det til og med ulovlig å benekte dette. Folkemordet på armenerne har aldri oppnådd det samme. 

Målet var å utrydde den armenske befolkningen i det nye nasjonalistiske Tyrkia . Soldater tok barn etter føttene og svingte hodet mot en vegg , eller stein og knuste skallene deres . Deretter ble mødre og barnas søsken drept . Mennene var allerede blitt  ført bort og henrettet .

fondo_orig4_ultimo

Selvfølgelig var det ikke lett å  myrde 1,5 millioner på denne måten , da det krevde mye arbeid. Ottomanerne ble etter hvert svært effektive. Det var en generalprøve for Nazi -Tysklands jødeutryddelse. Folkemordene var godt organisert og administrert. Ottomanerne  oppfant de første gasskamrene . Tyrkerne brukte huler der de stenge folk inne og tente en ild i åpningen. Dermed ble tusenvis kvalt.En annen måte å drepe  folk på var å binde dem sammen og kaste dem i vannet . Deretter skjøt de en av personene i gruppen ,den døde kroppen trakk med seg resten , og de druknet . Det var en måte enkel måte å spare kuler på . Lemlestelser , tortur , massevoldtekter  og slaveri hørte også med. Det mest effektive tyrkerne kom på var å sende titusenvis – ja hundretusenvis av armenere  i lange rekker mot den syriske ørken. Her måtte de gå til de stupte av utmattelse,. De som forsøkte å rømme ble skutt på stedet. 1,5 millioner armenere ble brutalt drept, hundretusener klarte å flykte til andre land. Deres etterkommere bor nå i USA, Canada, Frankrike, Russland og flere steder i Europa.Nazistene lærte av tyrkerne . Et velkjent navn som Rudolf Höss,  kommandant i Auschwitz , jobbet i Tyrkia i løpet av denne tiden og trakk lærdom av grusomhetene.  Flere tyske generaler som tjenestegjorde i Tyrkia under første verdenskrig  skulle senere  bli ledende offiserer i Hitlers Tyskland . Nazistene  kopierte og raffinerte teknikkene  for å drepe og å skjule folkemord , akkurat som tyrkerne .Hitler selv omtalt utryddelsen av armenerne flere ganger . Han kalte dem Midtøstens jøder. 

mapa_armenia

 Det som er igjen av Armenia tilsvarer 10 %av det opprinnelige armenske arealet – og mesteparten av arkitektur, kultur og alt annet som kan minne om den armenske arv er slettet. Det er forbudt ved lov å hevde at folkemordet fant sted i Tyrkia. Den som skriver  eller snakker om dette risikerer fengselsstraff. En liten glede akkurat i dag er at Tyrkias statsminister Erdogan har omtalt drapet på armenerne som trist og tragisk. Dette er første gang en tyrkisk statsminister gjør det. Armenia fortjener alles støtte. Ingen  er i tvil om hva Hitler gjorde mot jødene – og de har fått en slags oppreisning. Nå er det på høy tid at armenerne får den samme – av Tyrkia og alle andre land. 

 

suri6

404